14 tys. w dwie godziny!

0
200

W Leśniakowiźnie rodzice, restauratorzy, grono pedagogiczne, lokalna społeczność oraz Fundacja Szkoła na Widelcu odnieśli wielki sukces! Zebrano ponad 14 tysięcy złotych na sprzęt kulinarny do szkolnej stołówki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Akcja „Kucharze dzieciom”, na którą zapraszaliśmy na łamach netKonkretu odbyła się 8 stycznia 2015 roku, w Zespole szkolno–przedszkolnym w Leśniakowiźnie. Była to druga taka akcja w Polsce. Społeczność lokalna i szefowie kuchni wspólnie walczyli o lepsze żywienie dla dzieci w stołówkach szkolnych, bawiąc się przy tym znakomicie na kolacji charytatywnej.

Jak to możliwe, aby w dwie godziny zebrać kwotę czternastu tysięcy złotych, na szkolnej sali gimnastycznej? Mechanizm, który nakręca tą spiralę dobra jest prosty. Każdy dorosły uczestnik przychodząc na kolację wpłaca cegiełkę 10 zł, a później za niewielką kwotę 5, 10, 15 złotych może skosztować dań od wybitnych restauratorów i w ten sposób wesprzeć ważny cel. To bardzo prosty, smaczny i skuteczny pomysł na fundraising, czyli zbieranie funduszy potrzebnych do realizacji ważnego społecznie celu. Kluczem do sukcesu jest zaangażowanie. W Leśniakowiźnie osobą, która była zdeterminowana do organizacji tej imprezy była Ewa Nowicka – mama dwóch uczennic, członkini Rady Rodziców. Zmobilizowała innych rodziców i przy wsparciu kadry pedagogicznej oraz Fundacji Szkoła na Widelcu rozkręciła kulinarną imprezę dobroczynną.

To był cudowny i niezapomniany wieczór, pełen wrażeń i emocji, który udowodnił mi, że jeśli się czegoś chce to można osiągnąć wiele! – podsumowuje Ewa Nowicka – Kolacja pokazała, jak ludzie mogą być cudowni, wspaniali i bezinteresowni, a razem można naprawdę dużo zdziałać. Wystarczyło trochę chęci do wykonania kilku telefonów, wysłania maili i poruszenie kilku kontaktów, a przede wszystkim wiara w to, że to się może udać. Nadal jestem pełna pozytywnej energii i wzruszona, że to się naprawdę udało!

Uczestnicy kolacji mogli liczyć na moc rodzinnych atrakcji, nie tylko kulinarnych – występy taneczne, pokaz iluzjonistyczny Tomasza Pałasza, pokaz kulinarny Grzegorza Łapanowskiego oraz wokalny występ Biby, a także szybkie przeszkolenie z pierwszej pomocy, karaoke czy malowanie buziek. Energia, jaka towarzyszy takiej imprezie jest niesamowita – wspólny, bardzo bliski rodzicom cel, dobre jedzenie i roześmiane dzieci sprawiają, że jest to bardzo emocjonujące wydarzenie.

Akcja Kucharze dzieciom ma tak skonstruowaną formułę, że każdy może się zaangażować, każdy może pomóc i czerpać z tego radość. Chcemy, aby kolejny, lokalny sukces inspirował innych rodziców do działania w swojej społeczności. – zachęca Grzegorz Łapanowski, założyciel Fundacji Szkoła na Widelcu

Zacne przedsięwzięcie, fajna zabawa, integracja środowiska – rodzice, szkoła, dzieci. Zachęcam innych – Artur Świerżewski szef kuchni restauracji Galop

kucharze dzieciom - Leśniakowizna

O inicjatywie Kucharze Dzieciom, czyli jak to się wszystko zaczęło

Jadłospisy w stołówkach szkolnych od września 2015, za sprawą rozporządzenia Ministra Zdrowia, przechodzą rewolucję. Ma być zdrowiej – mniej soli, mniej cukru, mniej tłuszczu, a więcej warzyw i owoców oraz naturalnych produktów. Jest to szansa na poprawę jakości jedzenia dzieci w szkołach i przedszkolach. Jest tylko jeden warunek – to jedzenie musi być smaczne. Często barierą w podawaniu dzieciom, zarówno zdrowych i smacznych posiłków jest brak sprzętu w kuchni, zbyt mało zatrudnionych osób oraz brak edukacji kulinarnej dla dzieci. Z tym problemem próbuje się zmierzyć inicjatywa „Kucharze Dzieciom”, której pomysłodawcą jest Grzegorz Łapanowski, prezes Fundacji Szkoła na Widelcu.

Fundacja Szkoła na Widelcu, która za cel stawia sobie poprawę jakości żywienia dzieci w placówkach edukacyjnych, zauważa wiele problemów, które przyczyniają się do słabej kondycji żywienia w szkołach i przedszkolach. Niska stawka żywieniowa, brak wykształcenia gastronomicznego kadry stołówek, za mało rąk do pracy, brak szkoleń dla pracujących w kuchniach, brak edukacji kulinarnej wśród dzieci, brak zaangażowania rodziców w zmianę nawyków żywieniowych oraz źle wyposażone kuchnie to najważniejsze wyzwania, które stoją na drodze do lepszego żywienia najmłodszych w placówkach edukacyjnych. Szkoła na widelcu stara się kompleksowo wspierać rozwiązywanie tych problemów. Podczas realizacji programu telewizyjnego Misja Stołówka, Grzegorz Łapanowski, założyciel Fundacji Szkoła na Widelcu, poddał pomysł, aby rodzice lokalnie, sami, powalczyli o sprzęt kuchenny do szkolnych stołówek, aby zorganizować kolację charytatywną i zebrać potrzebne fundusze. I udało się. W listopadzie 2015 roku, odbyła się pierwsza kolacja charytatywna, której bezpośrednim organizatorem było Stowarzyszenie Szkoła dla Wszystkich zrzeszające rodziców przy Szkole Podstawowej nr 44 w Gdańsku. W wydarzenie zaangażowanych był wielu partnerów m.in. lokalne restauracje, firmy, stowarzyszenia i fundacje, dyrekcja szkoły. Pozytywna energia i bardzo profesjonalna organizacja wydarzenia sprawiła, że w ciągu dwóch godzin udało się zebrać ponad 20 tysięcy złotych. 8 stycznia 2016 roku, podwarszawski zespół szkolno –przedszkolny w Leśniakowiźnie zorganizował drugą imprezę kulinarną w ramach akcji Kucharze Dzieciom, również odnosząc wielki sukces.

Poczęstunek na kolację w Leśniakowiźnie przygotowali: kuchnia szkoły w Leśniakowiźnie, catering „Galop” z Zielonki, restauracja „Basico” z Warszawy, firma cateringowa „Bankiet Serwis” z Wołomina, „Wiesz co jesz”- catering dla dzieci z Warszawy, „Zielony widelec”- catering dietetyczny, pracownia tortów i wyrobów cukierniczych „Sweet Novi” z Wołomina, „RobotCoupe” oraz rada rodziców, zaprzyjaźnieni szefowie kuchni (m.in. Krzysztof Bugiera- uczestnik 3 edycji programu Top Chef i Norbert Rutkowski) na stoisku Fundacji Szkoła na Widelcu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA