netKonkret

Pierś gęsia z Łysobyk z Laurem Marszałka

Czerwiec 05
16:38 2017

Serca jurorów jubileuszowej X edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego zdobyły dwa produkty z powiatu wołomińskiego – pierś gęsia z Łysobyk oraz powidła śliwkowe z jałowcem.

Jak co roku gala wręczenia Lauru Marszałka Województwa Mazowieckiego przyciągnęła miłośników dobrego smaku i zdrowej żywności.

Bardzo się cieszę, że współcześni producenci sięgają do tradycyjnych przepisów i inspirują się regionalną kuchnią. Do tego dużą wagę przywiązują do jakości składników, które często pochodzą z ich gospodarstw, ogrodów czy sadów. Dzięki konkursom takim, jak Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego, regionalni wytwórcy mogą zaprezentować swoje produkty szerszemu gronu, a konsumenci dowiedzieć się, gdzie kupić tradycyjną żywność. Warto nagradzać i promować produkty smaczne i zdrowe.

podkreśliła wicemarszałek Janina Ewa Orzełowska.

W tym roku wytwórcy znów byli podzieleni na dwie kategorie – producentów indywidualnych i firmy. W każdej z nich wybierano produkty z podziałem na grupy: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne oraz produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody i napoje.

O Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego rywalizowało blisko 150 produktów, z których ostatecznie jury wybrało 15 najlepszych. Komisja nie miała łatwego zadania – zgłoszone produkty nie tylko świetnie smakowały, ale i pięknie się prezentowały, dlatego jury przyznało dodatkowe wyróżnienie 7 smakołykom.

Zwycięzcy otrzymali z rąk wicemarszałek Janiny Ewy Orzełowskiej grawerton oraz nagrody rzeczowe m.in. sokowirówkę, robota kuchennego, ekspres do kawy, odkurzacz czy komplet garnków.

Dodatkową atrakcją wydarzenia był występ chóru gimnazjum im. Marszałka Józefa Piłsudskiego z Rzekunia, który wykonał dwa utwory skomponowane przez Stanisława Moniuszko: „Jak lilija” z opery „Verbum Nobile” oraz „Ruina” do jednego z sonetów krymskich Adama Mickiewicza.

„Nasze” nagrodzone produkty to:

  • przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego (wyróżnienie) – PIERŚ GĘSIA Z ŁYSOBYK, Wiesław Więch z Ossowa (pow. wołomiński);

Pierś gęsia z Łysobyk wykonywana jest według przepisu pradziadka wyróżnionego, a jej nazwa pochodzi od miejscowości Łysobyki, w której zamieszkiwał pradziadek. Pierś z gęsi owsianej, z własnego chowu, po kilkudniowym przygotowaniu w mieszaninie ziół i przypraw podlega wędzeniu w dymie olchowym i lekkiemu sparzeniu. Otrzymany produkt to uwędzona pierś z gęsi, pokryta z jednej strony jasnozłotą skórką.

Pierś gęsia z Łysobyk

  • owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego (wyróżnienie) – POWIDŁA ŚLIWKOWE Z JAŁOWCEM, Grażyna Więch z Ossowa (pow. wołomiński);

Powidła śliwkowe z jałowcem – surowcem do produkcji powideł są dojrzałe owoce, z marszczącą się skórką, z własnego sadu. Kilkudniowy proces smażenia w miedzianych naczyniach prowadzony jest zgodnie z tradycyjną recepturą. Drugiego dnia smażenia dodaje się owoc jałowca w postaci kilku ziaren utłuczonych i kilku dodanych w całości. Po wysmażeniu produkt rozlewa się do naczyń i zapieka w piecu do pokrycia się powierzchni spieczoną skórką. Mimo braku dodatku cukru oraz innych konserwantów, produkt nadaje się nawet do kilkuletniego przechowywania.

Czytaj więcej na stronie mazovia.pl

Powidła śliwkowe z jałowcem